Over de transfers in België is al heel wat geschreven. Het strafste beeld is dat van de nijverige Vlaming die zich arm betaalt aan de luie Waal, en dat komt allemaal doordat de PS de boel in België blokkeert.
Hoewel ik niet afkerig sta tegenover een federale regering zonder de PS, vind ik de hetze tegen de PS overdreven. De PS is niet de baarlijke duivel en ze hebben in het verleden reeds bewezen dat ze de overheidsfinanciën kunnen saneren: in de periode 1993-2007 (onder Dehaene I+II en Verhofstadt I+II) werd de schuldratio afgebouwd van 137% tot 84%. En het waren steeds regeringen mét de PS.
Van België wordt gezegd dat het een optelsom is van twee democratieën (waar ik deels mee akkoord ga) en dat dit de oorzaak is van veel problemen in België (waar ik niet akkoord mee ga). Ja, Wallonië en Brussel hebben het sociaal-economisch moeilijk, maar dat is ook zo voor Limburg, en dit geldt bijvoorbeeld niet voor Waals-Brabant.
Indien België werkelijk één democratie zou zijn (waar enkel nationale partijen zouden zijn met een nationale kieskring) en waar één taal gesproken zou worden, dan nog zou het zeer onwaarschijnlijk zijn dat de “transfers” zouden verdwijnen.
Men kan hiervoor kijken naar een real life experiment: de Verenigde Staten van Amerika. De kaart hieronder geeft per Amerikaanse staat hoeveel ze de laatste 20 jaar gekregen of gegeven heeft aan de federale overheid (in % van staatBBP). In het groen staan de gevers (‘makers’), in het rood de ontvangers (‘takers’).
Twee extremen zijn Mississippi en Delaware. Mississippi heeft 254% gekregen over 20 jaar, of gemiddeld 12,7% per jaar. Delaware heeft dan weer 206% gegeven of 10% per jaar. Ter vergelijking (grove cijfers): er zouden 6-12 miljard euro Vlaamse transfers zijn naar Brussel en Wallonië. Vlaanderen produceert ongeveer 200 miljard euro, dus een transfers van 12 miljard komt overeen met 6% van het BBP. Wallonië en Brussel produceren ongeveer 150 miljard euro, wat dus een transfer van 8% betekent. Dat is voor beiden veel geld, maar nog steeds gevoelig onder de extremen van de VS, die één natie vormen, met één taal en met een flexibele arbeidsmarkt (onder meer een grote arbeidsmobiliteit). En een sociaal vangnet dat zeker en vast geen hangmat is…
Bron: The Economist
Met bovenstaande kaart in gedachten zou elke Vlaamse separatist zich toch even in de haren moeten krabben? Hoe komt het dat een land als de VS een dergelijke economische divergentie kan hebben, ook al vormt ze één democratie (met één taal), is de arbeidmarkt erg flexibel en worden werklozen niet gepamperd?
Ik heb zelf geen pasklaar antwoord. Eén verklaring is wellicht het feit dat de economische activiteit zich niet laat dicteren: economische activiteit (Brussel en de Vlaamse havens) trekt economische activiteit aan. De concentratie-effecten zijn immers zeer voordelig voor bedrijven om zich er te vestigen. Politiek beleid heeft hier waarschijnlijk niet zoveel impact op.
Dus ja, Wallonië krijgt transfers, maar dat is in de VS niet anders. De vraag is of we België als geheel kunnen verbeteren. En dat vraagt samenwerking en dialoog. Geen confrontatie.
lorenzo
October 29, 2012 at 2:32pmAndreas,
Interessant artikel. In een artikel enkele weken geleden in Trends raamde de KUL de transferten op 16 miljard euro, dat zet de spanningsboog toch nog iets sterker op scherp. Of baseer jij je op ander cijfermateriaal?
Andreas Tirez
October 29, 2012 at 2:43pm16 miljard euro komt van Vives en die rekenen werkelijk alles mee (ook bv. intrestbetalingen, als ik me niet vergis). Ik weet niet wat TheEconomist allemaal meerekent, maar het lijkt me in ieder geval niet alles: “These calculations are based on tax figures provided by the Internal Revenue Service (which used to bracket Washington, DC, with Maryland) and federal spending numbers provided by the Census Bureau, which ignores spending on international programmes and interest payments.”
Vives wordt ook gecontesteerd (zou nogal aanleunen bij N-VA). Vroeger raamde Vives transfers op 12 miljard euro, en toen was er door anderen (KBC?) sprake van 6 miljard euro.
Maar dan nog: VS is één land, één taal, flexibele arbeidsmarkt, grote mobiliteit, beperkt vangnet, en dan heb je dit nog steeds. Verklaring?
Btw, strategisch heb ik het altijd een blunder gevonden dat N-VA transfers zo hoog mogelijk wil. Hoe hoger, hoe meer de Franstaligen te verliezen hebben en hoe hardnekkiger ze nee zeggen tegen gelijk welke staatshervorming. Hoge transfers, of de perceptie ervan, leveren de N-VA misschien wel stemmen op, maar het maakt het pad naar meer autonomie veel moeilijker.
Maar ja, ik vraag me wel vaker af of een autonoom Vlaanderen de eerste betrachting is van N-VA…
Dirk
November 9, 2012 at 11:54amDaar moet je deze kaart eens naast leggen, en de verklaring wordt al ietsje makkelijker:http://www.google.com/imgres?q=state+taxes+in+the+usa&um=1&hl=nl&sa=N&biw=1026&bih=498&tbm=isch&tbnid=jl5rAhpXSAm2AM:&imgrefurl=http://lawpunditblog.blogspot.com/2009/06/us-state-local-tax-burdens-for-2008.htm&docid=FKCkzOJIjDrfHM&imgurl=http://www.lawpundit.com/blog/StateAndLocalTaxBurdensByRank2008USA.png&w=724&h=457&ei=_N-cUI-TB6el0QWgjIHwDA&zoom=1&iact=hc&vpx=113&vpy=161&dur=2050&hovh=178&hovw=283&tx=167&ty=99&sig=109074840537483053338&page=1&tbnh=146&tbnw=232&start=0&ndsp=8&ved=1t:429,r:0,s:0,i:69
Andreas Tirez
November 9, 2012 at 8:30pmInteressante grafiek. Als ik het goed heb: de staten die een deficit hebben, hebben ook een lage belastingsvoet. Twee opmerkingen/vragen: (1) het lijkt dat dit het deficit niet volledig kan verklaren (de verschillen lijken niet zo groot), (2) blijkbaar wordt het dan wel getolereerd dat een staat lage taksen heft en daardoor transfers nodig heeft. Je zou verwachten dat die staten tot de orde geroepen worden en op een of anderen manier verplicht worden om hun deficit tenminste gedeeltelijk zelf te verminderen door hogere taksen, niet?